Upozorenje: prevare, virusi

virus-removal-1

U poslednje vreme često čitam o raznim prevarama na internetu ili putem mobilnih telefona. Želim da skrenem pažnju na dve opasne varijante.

Prva je e-mail. Zamislite da dobijete mail od prilike, sledeće sadržine: „Zahvaljujemo se za Vašu narudžbinu tog i tog predmeta, po toj i toj ceni. Vaša narudžbina će Vam biti poslata odmah. I onda neki bla-bla o budućoj saradnji i na kraju udica!!! Napišu vam da možete odustati od narudžbine ako nazovete određenji broj telefona ili kliknete na link u mailu! PAŽNJA: Ako nazovete broj, zvaćete skupi broj, gde minut može da košta i do 50 evra ili funti. A pustiće Vas da čekate 5-6 minuta, ako se, uopšte, i jave! Još gore ako kliknete na link: instaliraće vam backdoor virus i biće u stanju da vide sve u vašem PC-u. Mislim da to ne želite. Dakle, NIKAKO ih ne zovite i ne klikajte ni na kakav link!

Druga varijanta je slična, ali ograničena na mobilni telefon. Dakle, dobijete SMS kojim vam potvrđuju registraciju na neki sajt gde se plaća pretplata. Srdačno vam se zahvaljuju i kao, obaveštavaju da možete prekinuti pretplatu ako pošaljete STOP na određeni broj ili ako nazovete njihov Kol centar! Fora je ista: I taj STOP bi vas koštao papreno, a  ako nazovete, onda je ista priča kao u prethodnom primeru.

I ovde PRAVILO: NIKAKO ne reagovati! Ignorisati!

Postoje razne varijante ove dve prevare, ali uvek imajte na umu da je mnogo zdravije ne reagovati uopšte!

3a

httpwwwastrosvastaracom

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s