Фантомке

univerzalno-resenje-fantomka-38712811005761247831188761239n-3166

Да пођемо, прво, као што је и ред, од тога ко користи такозване „фантомке“. Користе их криминалци, разни полусвет. Али, у опреми је свих специјалних јединица на овом свету. Логично, не желе службе да експонирају своје људе или да им угрозе породицу. И то је сасвим легитимно.

Међутим, када се догоди, да та „опрема“ буде злоупотребљена, да се прикрије прави „извођач радова“, онда, већ настаје политички, али не и само политички, већ друштвени проблем.

Тако се нама, у ноћи „пребројавања гласова“ десила „Савамала“.

Десило се (чињеничко стање): Тридесетак маскираних људи, без ознака, и багер за рушење, ушли су у један крај Града Београда, наоружани. Бесправно су лишавали присутне слободе и везивали их. И рушили шта год им се свидело (или, шта им је стављено у задатак).

На позиве угрожених грађана, полиција није реаговала и упућивала их на Комуналну полицију, која, тек, није имала разлога да излази.

Дакле, долазимо до неколико питања: По свим обележјима, то је класичан случај тероризма. Ту није надлежна Комунлана полиција, већ Полиција! Тј. Специјалне јединице Полиције. Зашто, да тако кажем „обична“ Полиција није проследила захтеве за помоћ Специјалним јединицама? И ако није зато што је „дошло наређење одозго“, КО је то наређење издао?

Последично, очекивали би смо да Премијер ове Државе, енергично захтева разјашњење догађаја.

Међутим, Премијер ове Страдије од државе, ево, већ месец дана, покушава да цео догађај сведе на некакав „инцидент“. Непрекидно спинује о „онима који су под фантомкама хапсили Милошевића“ или убили некад неког. Упорно понављајући да су то важније ствари од тамо неког „инцидента“ у Савамали.

И ангажована је права, мала војска на разним порталима, која непрекидно окреће дискусије са праве теме (терористичко рушење и противправно лишавање слободе, и што је још горе удруживање ради извођења криминалног дела. Све тешка кривична дела), на Премијеров „спин“ о „нелегалним“ објектима, стеченим криминалом и руглом Београда.

Имам утисак да је Премијер мало у паници. Није толико глуп да не види да СВИ виде шта се догодило и да ништа није могло без његовог: Амин!

А не верујем да ће тако лако наћи жртвеног јарца, који ће све прихватити на себе. Поготову не у свом окружењу. А јасно је, да је наредба за овако нешто морала доћи из његовог најближег окружења. Зар неко мисли да би тако нешто могао организовати неко ко нема утицаја на власт?

Оно што мене запањује је начин на који покушава да се, неокаљан извуче из афере. Потеже ствари за које сви знамо да нису биле чисте, АЛИ, он је 4 (четири) године на власти. На коју је дошао са паролом „Борба против криминала, решавање убистава, раскринкавање тајкуна…итд.

За ове четири године смо видели само неколио неуспешних „акција“ и ништа више. Нема ни једне капиталне пресуде.

Ту се потврђује моја тврдња да је цела „Борба против корупције и криминала“ стала у једну, далеко обичнију изреку: „Не дирај ме, не дирам те. Ти си узео своје, сада ћемо ми…“.

Али, оно што плаши и што слути на зла времена је чињеница да је садашња власт најбахатија од свих претходних. Чак ни директна обећања типа „Даћу оставку ако…“ не важе ни када се докаже то „ако“! Једноставно се то сматра домаћим политичким фолклором. Пример је крађа гласова на Косову! Очигледна. (А шта беше са оним: „Даћу одмах оставку ако је и један глас украден..!“)

Враћам се на Савамалу. Дакле, тај догађај је сам за себе (вишеструко) тешко кривично дело и за њега морају последице сносити одговорни! Али одговорни, а не жртвени јарци. Тих тридесетак људи морају бити кажњени, али ни близу колико они који су планирали и наредили целу „операцију“.

И ту уопште више није битно ни шта је било некад „под фантомкама“ ни да ли су објекти нелегално изграђени, ни да ли су ругло, ни да ли су стечени криминалом. То је нека друга тема, која се у нормалним државама завршава на суду и у законским процедурама.

Овде се ради о најобичнијем дивљаштву, осионости и бруталности актуелне политичке олигархије. И ако им се сада не стане на пут, ко зна када ће то бити могуће и да ли ће, уопште бити могуће.

(Занимљива је и чињеница да је тема потпуно нестала из медија и телевизија са националном фреквенцијом. Случајно?

И када сам помислио да мало „искулирам“. Да пустим да се слегне. Ничим изазван наш врли „Премијер“, на ружичастој телевизији оплео…
И одмах сам схватио тактику. Сада се цео догађај минимизује (није било 30, већ 9-10 људи са фантомкама), онда, нико није везиван (мртва уста не говоре јер је једини сведок „умро“).
По сваку цену доказати да је рушење било легитимно, само на погрешан начин извршено и да ће „одговорни за то одговарати“, чим за 7-8 дана (вероватно неки „delivery unit“) конструише, бар донекле, уверљиву причу.
Успут, успео је у једној реченици да се извине и понови увреду! „Извинуо се“ што је власнике назвао криминалцима, а онда у наставку их назвао преварантима! (Поштовани „Премијеру“, превара, са циљем стицања имовинске користи, је у Кривичном законику дефинисана као кривично дело и у суштини, само сте поновили увреду, за коју сте се, као, извинули! Толико о најбољем студенту права (ја сам био, вероватно најгори).
О оном делу о Јури нећу овде. О томе ћу на свом блогу за који дан. То је, тек скандал!

6a

httpwwwastrosvastaracom

Једно мишљење на „Фантомке

  1. E, nije ni njima lako 🙂 Zamisli samo – uradiš tako nešto, „delo“ dospe na naslovne strane – a akteri moraju da ostanu anonimni… Stvarno – „džaba su rušili“ 🙂 Ubuduće prvo da provere „small prints“ i ako isključuje pojavljivanje na nacionalnim televizijama barem, onda da traže desetostruki honorar.

    Nadam se da će ovaj moj doprinos naići na razumevanje 🙂

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s